Sticker vs Abtibild
Abtibildul (da asa este corect, nu abtipild sau actipild) provine din nemtescul Abziehbild format din Abziehen „a desprinde” si Bild „imagine”.
Mai tineti minte, pe vremuri se gaseau aceste abtibilduri in diverse reviste, gume de mestecat, jucarii mici? Eram foarte incantati cand faceam rost de ele si pe care le umezeam cu apa si se desprindea un strat subtire, transparent pe care era imprimata o imagine din desene animate, diverse animale, copaci si plante. Erau de mici dimensiuni si ca imaginea sa fie clara trebuia sa le lipesti pe o suprafata deschisa la culoare. Si acum tin minte cum toata mobila din camera mea era plina cu abtibilduri cu diverse personaje sau eroi din desene animate. Pe atunci nimeni nu le spunea sticker.
Acum, pe masura ce a evoluat tehnologia au aparut abtibildurile autocolante. Ce-i drept, nu mai corespunde definitiei din DEX, dar foarte multi continua sa-i spuna asa. Generic abtibildul este un autocolant de dimensiuni mici.
Notiunea de sticker decorativ a aparut de cativa ani. Sunt niste folii din vinil autocolante pe care sunt printate prin diverse tehnologii imagini de dimensiuni relativ mari (1-1,5 mp).
Imaginile pot fi dintr-o bucata, de exemplu un tablou sau o fereastra 3D. Acestea mai pot fi decupate pe contur ca un puzzle pe care le lipesti pe perete formand imaginea completa (un copac cu rame foto, diverse animale stilizate, etc).
Stickerele sunt perfecte pentru a decora camera copilului, sufrageria, holul, bucataria, mobilierul sau de a personaliza masina. Spre deosebire de abtibildurile de odinioara acestea pot fi repozitionate si nu afecteaza suprafata pe care sunt lipite. Tehnologia de printare a stickerelor poate fi diferita; cu cerneala, ecosolvent, UV, latex, etc.
Pana sa apara tehnologia de printare pe autocolant stickerele erau realizate prin taierea autocolantului pe cutter-plotter si combinarea/suprapunerea bucatilor de diferite culori astfel realizand o imagine din 3-4 culori.
Taierea pe cutter-plotter a stickerelor este utilizata si astazi. Cele mai bune exemple sunt cele de stickere cu mesaje, stickere cu siluete, stickere pentru intrerupator sau personalizarea masinilor.
Decorarea cu stickere devine din ce in ce mai populara, acestea sunt accesibile ca pret, exista o varietate destul de mare incat sa satisfaca gusturile oricui. Ce e mai important, atunci cand te-ai plictisit si vrei sa redecorezi o poti face foarte simplu fara costuri prea mari.
Sa nu uit … lipirea de stickere decorative poate fi o activitate foarte distractiva impreuna cu copiii sau de ce nu, pentru intreaga familie. Si nu ai nevoie de un meserias, este Do It Your Self.
Arunca o privire in magazinul nostru, sigur gasesti un sticker care sa-ti placa!
Decoreaza, e simplu!
Lasă un răspuns